Lipiden

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Lipiden ( vetten )
Vetten zijn opgebouwd uit de stof glycerol , waaraan 3 vetzuren vastzitten. Vet in water vormt grote druppels die op het water drijven. Deze vetten worden ook wel tryglyceriden genoemd.
In friet zit veel vet als je deze frituurt, dit vet komt natuurlijk ook in je lichaam en wordt ook voor een deel opgenomen, vet wordt verbrand en het overige vet word opgeslagen in het lichaam ,
Weg die het vet aflegt in het lichaam
Vetten worden in de mond slokdarm en maag niet verder verteerd.
In de twaalfvingerige darm monden 2 buisjes uit, waardoor spijsverteringssap wordt aangevoerd dat een rol speelt bij de vertering van vetten.
1. Gal , een groenbruinige bittere vloeistof, gemaakt in de lever en bewaard in de galblaas. Gal maakt van grote vetdruppels zeer kleine vetdruppels. Waardoor de enzymen er beter bij kunnen
2. Alvleessap , bevat een enzym dat vet afbreekt tot glycerol en vetzuren
In de dunne darm worden glycerol, vetzuren en cholesterol opgenomen. De vetten gaan niet direct in het bloed , maar gaan via de lymfevaten het lichaam in.